Jurnal de atelier

Cruci pectorale

Marți, 16 Ianuarie 2018 11:11

Din cele ce am mai lucrat în atelier vă mai oferim spre vizualizare o pereche de cruci pectorale, similare, de dimensiuni mari (10 x 5 cm), lucrate pentru un cuplu de prieteni dragi. Am folosit lemn de păr tratat cu ulei de măsline. Crucile conțin scena răstignirii pe prima față iar pe spate "Doamne Iisuse Hristoase Miluieste!" scris în forma prescurtată și folosind alfabetul chirilic. Pe laterale - cred că oarecum dintr-un exces de zel - am adăugat textul "Prin acest semn vei învinge!". Ca de obicei, lăsăm imaginile să continue prezentarea.

În atelierul "Crucea De Lemn" cutiile sunt cumva în afara preocuărilor noastre directe, dar cererile similare s-au ținut lanț și am zis de ce nu, să încercăm! Ar fi al doilea produs de gen după cutiuța de verighete. Cum primisem o solicitare destul de fermă în acest sens pentru realizarea unei cutii de sfinte moaște închinată Sfântului Dimitrie, ne-am pornit la lucru cu modestele mijloace de care dispunem pentru astfel de lucrări.
Cutiuța este realizată din lemn de păr, cu elemente din lemn de nuc, balamale metalice, închidere cu magnet. Lateralele sunt îmbinate chertat și încleiate, ornate din șiruri simple și duble cu dinți de lup și rozete centrale.

Cutie verighete

Vineri, 22 Septembrie 2017 15:36

Cum o bună prietenă de-a noastră se lupta cu emoțiile pregătirilor de nuntă, și cum o cutiuță potrivită pentru verighetele cu multă atenție căutate și potrivite nu-și facea apariția prin magazinele noastre de profil, am zis să dăm o mână de ajutor dragilor viitori miri și să încercăm să concepem o cutiuță întocmai cu gândul lor, sau cel puțin ne-am străduit să fie cât mai apropiată.

Sfinţire catapeteasmă

Luni, 07 August 2017 15:01

După o perioadă destul de lungă iată că revenim cu detalii despre activitatea atelierului nostru.
Dumnezeu a rânduit să terminăm catapeteasma şi mobilierul noii biserici de lemn a Mănăstirii  Dagâţa din Judeţul Iaşi.
Sfinţirea bisericii a avut loc luna trecută, pe data de 9 iulie, şi a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, iar din soborul preoţilor slujitori au făcut parte părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi părintele Mihail Roşu, protoiereul Protopopiatului Iaşi 3.

Primele dovezi ale existenţei Mănăstirii Dagâţa datează de pe timpul lui Ştefan cel Mare, aici fiind o mănăstire din lemn înconjurată cu ziduri de piatră. 

Cotinuăm să vă aducem în prim plan elementele de catapeteasmă cu motive populare pe care le avem curent în lucru. Imediat după terminarea pilaștrilor am început sa ornăm tăbliile de uși cu teme similare urmărind îmbinare lor armonioasă, cu spații libere care să pună motivele în valoare. Mai jos fotografii cu tăbliile în lucru și la final. Urmează ușile împărătești asupra cărora încă deliberăm, vom reveni cu fotografii într-o postare ulterioară.

Dragi cititori, suntem pe Rucodelia.ro. I-am contactat cu gândul de a-i promova în banda noastră de logo-uri și ne-am bucurat de o primire călduroasă, dânșii oferindu-se să ne promoveze la rândul lor. Pe acest site veţi găsi o seamă de rucodelii realizate de creștini ortodocși, cu rugăciune, din dragoste de Dumnezeu și de oameni, obiectele fiind de asemenea oferite spre comercializare.
Redăm mai jos descrierea și misiunea Rucodelia.ro așa cum o regăsim pe site:

"Dragi prieteni, vă rugăm, ajutaţi Rucodelia să crească! Primul nostru scop este de a aduna cât mai mulţi “rucodelieri”, ca sa facem cunoscut lucrul de mână al ortodoxului de rând, care pune un pic de suflet,

Zilele acestea am avut în lucru la atelier câțiva stâlpi de catapeteasmă pentru o biserică mănăstirească. Din când în când evadăm din sculptura miniaturală către cea mare. Noutatea la această catapeteasmă o constituie prezența eclusivă a motivelor populare, lucrul des întâlnit în arhitectura bisericească românească de altă dată. Catapeteasma se va afla integral în lucru la atelierul nostru zilele următoare. Am surprins câteva imagini din timpul lucrului pe care le redăm mai jos. Vom mai reveni cu detalii de decorare.

Cu oarece întârziere revenim în Jurnal cu amănunte despre participarea noastră la festivalul "Lada cu zestre" de anul acesta din Piatra Neamț.
Iată, am facut primul pas. Pentru întâia oară în existența atelierului am fost menționați în mod public și oficial - ca și debutanți - în rândul meșterilor populari. Mai exact în cazul nostru, în rândul meșterilor cruceri - așa cum de la sine ne recomandă predilecția noastră constantă și perseverentă pentru tema crucii în arta tradițională bisericească și populară.
La târg am fost plăcut surprinși să primim numeroase aprecieri și felicitări pentru crucile expuse, din partea organizatorilor, a meșterilor populari din domeniul prelucrării lemnului (și nu numai), dar și de la simplii vizitatori.

Pentru prima dată de la înființarea atelierului am găsit în noi ceva hotărâre și îndrăzneală bună să scoatem și "în lume" creațiile noastre.Deși aceasta s-a petrecut deja simbolic în mediul virtual prin lansarea acestui site, de această dată întâlnirea noastră va fi nemijlocită de tehnologie și ne veți putea întâlni personal față către față la a XII-a ediție a Festivalului de Artă Populară "Lada cu zestre" din acest an, în Parcul Tineretului din Piatra Neamț, în perioada 26 - 28 mai. 

Lansare site

Marți, 09 Mai 2017 18:18

Hristos a înviat!

Slavă lui Dumnezeu, am ajuns și în ziua aceasta în care site-ul nostru pare a fi gata cu toate pentru a ieși în online!

Ne bucurăm la capătul unui efort considerabil de a învăța (și) dezvoltare web, proiecta, aduna și sistematiza informația ce o deținem, de o a prezenta cât mai plăcut și interesant pentru voi, publicul nostru de oriunde. Ne-a luat ceva timp hotărârea de a ieși în online, ne obișnuisem cumva cu felul nostru mai retras de lucru, dar în cele din urmă a învins gândul că lucrul nostru trebuie să-și atingă mai ales menirea iar pentru aceasta este mai ales important ca el să ajungă mai lesne la voi, cei iubitori de tradiție și artă bisericească populară.

Page 1 of 2